Artroser

Har du artroser og leddsmerter?


Studier viser at artroserelaterte smerter i hofter og knær redusesres ved å anvenda MBT sko, sammenlignet med konvensjonelle sko, og dempede joggesko. MBT lindrer ved: 

  • Myk og sviktende gange, som reduserer kompresjon og belastning i ledd. 
  • Økt muskelaktivitet, som avlaster og øker blodsirkulasjon
  • Økt muskelstyrke, som igjen leder til økt toleranse for belastning og motvirker ytterligere utbrudd. 

 

Se vårt sortiment og finn en sko som passer deg!

 

 


Hvordan oppstår artrose?

Artrose er den vanligste leddsykdommen og innebærer en ubalanse mellom oppbygging og den nedbrytende prosessen i brusken. Dette leder til redusert beveglighet, smerte og feilstillinger i leddene. 

 

Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen. Ca. 5% av befolkningnen mellom 35 og 55 har artroseforandringer som man kan avdekke ved røntgen. Menn og kvinner rammes i like utstrakt grad. 

 

Bakenforliggende faktorer kan være yrker med langvarig ensidig eller tung fysisk belastning. Overvekt, fysisk inaktivitet og eliteidrett kan være andre utløsende faktorer. Idrettskader som minisk og korsbåndskader i knær øker bl. a risikoen for å utvikle artroser. Det finnes studier som støtter påstand om arvelighet. 


Sykdomsutvikling:
Symptomer kommer ofte smygende. Det kan først manifestere seg i ett ledd, men kan også sette seg i fler ledd samtidig. Smertene er som oftest relatert til belastning og beveglighet. Imflammasjoner kan også forekomme. 

 


Gi deg selv de beste forutsetningene:
Artrose er en lidelse som man kan grep for å forhindre utvikling ved hjelp av livsstilforandringer. Brusken der artrosen sitter trives best dersom det blir aktivert gjennom kontrollert belasting og bevegelse. Trening som er variert og begrenset er å anbefale. Turer i skog og mark, hagearbeide eller lett styrketrening er fine aktviteter. Ved opptrening av muskulatur rundt leddene kan dette bidra til at man får bedre støtte, samtidig som økt toleranse innen man kjenner smerte kan opparbeides. Vekttap ved overvekt reduserer også effektivt belastningen på ledd. 

 

 

ARTROS